torsdag 26. april 2012

Hvitløkstyven


Utstyr: Sterilt vann, sprøyte som tar 20 milliliter, blå isopropanol, hvitløk, salt, natron, sjampo, kaffefilter, desilitermål, isbiter, fryseboks, glasspinne, et klart glass, to små skåler, en litt større skål.


Vi målte opp 120 milliliter sterilt vann i et glass, så blandet vi inn ¼ ts salt og 1 ts natron. Etter det tilsatte vi en teskje sjampo og rørte det inn. Derretter puttet vi glasset oppi et større glass og fylte på med isbiter rundt for å holde det kaldt. Dette kalles en buffer. Den skal holde PHen lik.
 
Det neste vi gjorde var å skrelle noen hvitløker og deretter mose de til en klumpfri grøt med stavmikser. Så puttet vi 3 ts av mosen oppi et glass og tilsatte 7 skjeer med buffer (ca 10 milliliter). I mosen rørte vi hardt i 2 minutter.
 
For å få ut DNAet brukte vi et kaffefilter over et glass og la blandingen i midten. Etter det måtte vi vente til vesken var kommet igjennom kaffefilteret og ned i glasset. Vi klemte utenpå for å hjelpe til. Nå har vi fått vekk cellevegger og proteiner, de ligger igjen i kaffefilteret.


Etter dette tok vi 10 milliliter av den iskalde isopropanolen og sprøytet den forsiktig inn over buffer- og hvitløksDNA-blandingen. Vi tok så glasspinnen og rørte forsiktig oppi glasset. Det dannet seg tråder i glasset, og det var DNA-et til hvitløken som var blitt synlig. Etter å ha rørt en stund, løftet vi opp pinnen, og blandingen hang fast på pinnen som en stygg og gørrete klump.
Isopropanol

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar